't Stookkot

In 2007 staken enkele enthousiastelingen de koppen bij elkaar om de stookinstallatie van een voormalige Hasseltse stokerij te redden van afbraak en in Hasselt te houden.
Na twee jaar van onderhandelen mislukte de poging echter. Maar ondertussen maakten ze kennis met de eigenaar van een kleine stookinstallatie in de brouwerij van Kerkom. Die persoon zocht een stoker en uit die ontmoeting is 't Stookkot ontstaan.

Vanwege de conncectie met Kerkom werd de eerste twee jaren daar gewerkt. Maar de drang om in Hasselt te werken werd toch te groot. En dus werd gezocht naar een geschikte locatie aldaar.
Die werd gevonden in de vierkantshoeve in de Oppenstraat in Stevoort. De hoeve, de woning van de laatste burgemeester van Stevoort vóór de fusie, herbergt ook de kunstgalerij In Vorm en een bescheiden B&B.

De unieke locatie zorgt ervoor dat de stokerij twee kanten uit kan: enerzijds ligt ze in Haspengouw en is ze uitstekend gelegen om fruit eaux de vie te stoken. Anderszijds bevindt ze zich op het grondgebied Hasselt en kan ze perfect de echte Hasseltse jenever produceren.
En dat is ook precies wat 't Stookkot wil doen.

Aan de basis ligt het verlangen om jenever als volwaardige drank te promoten. Daar bovenop willen de stokers ook aandacht hebben voor het ambacht zelf: zelf de moutwijn stoken, geen industriële aroma's en kleurstoffen gebruiken en bij voorkeur werken met lokale grondstoffen.

De stokers, dat zijn Michel Volckaerts, Danny Thys, Kris Vangrieken en Peter Berx. Samen bezitten ze voldoende expertise om hoogwaardige dranken te kunnen maken. En dat doen ze met hart en ziel.