Van korrel tot borrel in eigen streek

Een bedrijf leiden wil niet zeggen dat je geen respect voor de natuur kan hebben. Voor 't Stookkot zijn dat geen loze woorden. Wij produceren onze kwaliteitsdranken met natuurlijke grondstoffen. Het is voor ons niet voldoende dat deze van uitstekende kwaliteit zijn, wij vinden het minstens zo belangrijk dat ze op een duurzame en respectvolle manier worden geteeld.
De grote monoculturen hebben er voor gezorgd dat veel dieren en planten die van nature in akkers en/of boomgaarden voorkomen zijn verdwenen of dreigen te verdwijnen. Het intensief gebruik van pesticiden heeft daarin ook een belangrijke rol gespeeld.
Moderne oogsttechnieken maken dat het rendement optimaal is maar laten geen ruimte meer om te 'scharrelen'; vogels kunnen geen graantje meer meepikken van het veld en zijn gedoemd te verdwijnen. Insecten, die vroeger voedsel en onderdak vonden in de akkerranden, verhuizen. De oude houtkanten en bloemrijke akkerranden werden opgeofferd aan de efficiƫntie.

Vandaar dat wij ons volledig kunnen vinden in het concept "Kortweg Natuur", in het leven geroepen door Regionaal Landschap Haspengouw Voeren.

 

Haspengouwse landbouwers verplichten zich er toe om tien procent van hun graan te lkaten staan bij de oogst. Dat graan dient dan als voedsel voor allerlei akkervogels, zoals de gele gors, en andere dieren. Ook insecten profiteren hiervan mee.
Bovendien bebouwen deze landbouwers hun akkers op een ecologisch verantwoorde manier.

Het bekomen graan wordt in Limburg gemalen en dan aan Limburgse bakkers, brouwers... en stokers geleverd. Zo schakelen we allerlei tussen personen uit en blijft de keten 'van korrel tot borrel' kort.
En dat komt ons allemaal ten goede.