Alleen het beste fruit is goed genoeg...

Blozende appels, geurende aardbeien... Haspengouw staat bekend als dé fruitstreek bij uitstek.
Wij vinden het dan ook niet meer dan vanzelfsprekend dat wij deze rijke bron aanboren. Distillerie 't Stookkot ligt in Stevoort, op de rand van Haspengouw en daar willen we maximaal gebruik van maken.

 

'Wij produceren daarom niet enkel jenevers en likeuren maar willen ons ook toeleggen op heerlijke eaux de vie. Op dit moment hebben we al appel eau de vie in huis, waarmee we ook onze lekkere appeljenever maken. Uit onze 'Kerkom' periode hebben we ook nog peren eau de vie, meer bepaald van de variëteit Doyenné.
Er is dus keuze zat: een heel assortiment fruitsoorten en daarbovenop nog eens zoveel rassen en variëteiten. Want wij weten dat eau de vie van Jonagold niet hetzelfde smaakt als Boskoop eau de vie, om maar iets te zeggen.
Er is dus nog voor jaren werk...

Maar het fruit wordt niet alleen gebruikt om eaux de vie te stoken. Onze fruitjenevers bevatten ook enkel vers fruit. Onze visie is: geen aroma's! Vandaar dat we alles maken op basis van eau de vie, vers geperst vruchtensap of opgelegde vruchten. Onze bessenjenever bijvoorbeeld, bekomen we door verschillende soorten bessen drie maanden op jenever te laten 'trekken'. Alleen dan krijgt hij zijn authentieke smaak en kleur die we willen. En daar kan geen enkel aroma tegenop!

Bovendien proberen we ook zo veel mogelijk fruit te betrekken uit hoogstamboomgaarden. Dat is niet evident omdat deze vrij schaars zijn geworden. Voorlopig moeten we ons nog behelpen met fruit uit laagstam maar daar komt binnenkort hopelijk verandering in...
We zijn in enkele projecten gestapt die het behoud van de huidige hoogstamboomgaarden willen ondersteunen en die ook de aanplant van nieuwe voor ogen hebben.
Maar daarover later meer...